woman-smiling-while-male-dentist-keeping-teeth-color-range

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim se uklanjaju mrlje i pigmenti sa površine zuba kako bi se postigao svjetliji i bjelji osmijeh. Postoje mnoge metode izbjeljivanja zuba koje se mogu primijeniti kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji, ali ova procedura nije za svakoga i važno je pažljivo razmotriti sve opcije prije donošenja odluke.

Kako izbjeljivanje zuba funkcioniše?
Postoje dvije glavne metode izbjeljivanja zuba: korišćenje hemikalija za izbjeljivanje i korišćenje lasera. Hemikalije za izbjeljivanje sadrže vodonik peroksid ili karbamid peroksid, koji su u stanju da prodru u površinski sloj zuba i oksidiraju pigmentovane molekule koje uzrokuju tamnjenje zuba. Lasersko izbjeljivanje koristi snažan laser koji aktivira hemijske spojeve za izbjeljivanje, što dovodi do bržeg i efikasnijeg izbjeljivanja.

Koje su prednosti i nedostaci izbjeljivanja zuba?
Jedna od najvećih prednosti izbjeljivanja zuba je poboljšanje izgleda osmijeha, što može imati pozitivan uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje. Osim toga, postupak je brz i jednostavan i može se obaviti u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće. Međutim, postoje i neki nedostaci koji treba uzeti u obzir prije donošenja odluke o izbjeljivanju zuba.

Jedan od nedostataka je osjetljivost zuba koja može nastati kao posljedica izbjeljivanja. Ovo se dešava kada se hemikalije za izbjeljivanje probiju kroz spoljni sloj zuba i iritiraju živce u unutrašnjosti zuba. Osjetljivost obično traje nekoliko dana, ali može biti neprijatna i bolna. Takođe je važno napomenuti da izbjeljivanje zuba nije trajno i da će zubi s vremenom ponovo postati tamniji, posebno ako se ne održava dobra oralna higijena.

Kako se primjenjuje izbjeljivanje zuba?
Ako se odlučite za izbjeljivanje zuba, prvi korak je posjetiti stomatologa kako bi se procijenilo vaše stanje i utvrdilo da li je postupak pogodan za vas. Ako jeste, možete odabrati da izbjeljivanje zuba obavite u ordinaciji ili kod kuće.

Ako se odlučite za izbjeljivanje zuba u ordinaciji, stomatolog će nanijeti hemikalije za izbjeljivanje na vaše zube i aktivirati ih laserom. Postupak obično traje oko sat vremena, a rezultati su vidljivi odmah nakon završetka.

Ako se odlučite za kućno izbjeljivanje zuba, stomatolog će vam napraviti posebne kalupe za zube i dati vam hemikalije za izbjeljivanje koje ćete nanositi na zube kod kuće. Ovaj proces može trajati nekoliko nedelja, ali je manje invazivan od izbeljivanja zuba u ordinaciji.

Postoje i proizvodi za izbjeljivanje zuba koji se mogu kupiti u apotekama, kao što su trake, gelovi i paste za zube za izbjeljivanje. Međutim, ovi proizvodi nisu uvijek efikasni i mogu biti štetni ako se ne koriste pravilno.

Kako se pripremiti za izbeljivanje zuba?
Prije nego što se odlučite za izbjeljivanje zuba, važno je da se prvo posavjetujete sa stomatologom. On će pregledati vaše zube i desni i procijeniti da li je izbjeljivanje zuba bezbijedno za vas.

Ako stomatolog utvrdi da je izbjeljivanje zuba sigurno za vas, važno je da održavate dobru oralnu higijenu prije i poslije izbjeljivanja. Ovo uključuje pranje zuba dva puta dnevno, korišćenje zubnog konca i redovne posjete stomatologu.

Takođe je važno da izbjegavate konzumiranje hrane i pića koja mogu izazvati mrlje na zubima, kao što su kafa, čaj, crno vino i sokovi. Ako morate konzumirati ove namirnice, dobro je isprati usta vodom poslije jela ili pića.

Zaključak
Izbjeljivanje zuba može biti efikasan način da poboljšate izgled svog osmijeha i povećate samopouzdanje. Međutim, prije donošenja odluke o izbjeljivanju zuba, važno je da se posavjetujete sa stomatologom i pažljivo razmotrite sve opcije. Ako se odlučite za izbjeljivanje zuba, važno je da održavate dobru oralnu higijenu kako biste rezultate zadržali što duže.