smiling-dentist-explaining-tooth-implantation

Ugradnja implantata – savremena opcija za nadoknadu zuba

Izgubljeni zubi, osim što utiču na estetiku osmijeha, takođe mogu uzrokovati brojne probleme sa žvakanjem hrane, te oštetiti okolne zube i desni. Srećom, danas postoje mnoge opcije za nadoknadu zuba, a jedna od najpopularnijih je ugradnja implantata.

Šta su implantati?

Implantati su metalni šrafovi, najčešće izrađeni od titana, koji se ugrađuju u vilicu kako bi se nadomjestili izgubljeni zubi. Implantati su izuzetno trajni i dugotrajni, te su zbog toga postali popularan način za nadoknadu zuba. Kada se implantat ugradi u vilicu, on postaje trajno fiksiran, te se na njega kasnije može postaviti krunica, most ili proteza.

Kako se vrši ugradnja implantata?

Ugradnja implantata je složen postupak koji se obično vrši u tri faze. Prva faza je pripremna, u kojoj stomatolog pažljivo pregleda pacijentovu vilicu kako bi se utvrdilo da li je ona u stanju primiti implantat. Ako je vilica dovoljno jaka i zdrava, implantat se može ugraditi. U suprotnom, pacijent će morati proći kroz neke dodatne postupke, kao što su presađivanje koštanog tkiva ili sinusni lift.

U drugoj fazi se ugrađuje sam implantat. Stomatolog će prvo izbušiti rupu u vilici, nakon čega će implantat biti umetnut u tu rupu. Nakon toga, implantat će se ostaviti da se integriše u vilicu u procesu koji se naziva osteointegracija. Ovaj proces traje nekoliko mjeseci, a tokom tog vremena implantat će se povezati sa okolnim koštanim tkivom i postati trajno fiksiran.

U trećoj fazi, stomatolog će postaviti privremenu krunu ili most na implantat, dok se ne formira konačni zub. Kada se završi proces osteointegracije, pacijent će se vratiti kod stomatologa kako bi se postavio trajni zub.

Koje su prednosti implantata?

Postoji nekoliko prednosti ugradnje implantata. Prvo, implantati su dugotrajni i trajni, te se neće morati mijenjati kao što se moraju mijenjati mostovi ili proteze. Drugo, implantati su snažni i stabilni, te omogućavaju bolju funkciju žvakanja hrane. Takođe, implantati su estetski privlačniji od drugih opcija za nadoknadu zuba, jer se krunice i mostovi izrađuju od porculana koji se može boj

iti kako bi se podudarali sa prirodnim zubima.

Implantati su takođe lakši za održavanje od drugih opcija za nadoknadu zuba. Krunice, mostovi i proteze zahtijevaju posebnu njegu i čišćenje, dok implantati zahtijevaju samo standardnu oralnu higijenu, poput redovnog pranja zuba i upotrebe zubnog konca.

Implantati su takođe korisni za očuvanje zdravlja zuba i desni. Kada se izgubi zub, kost koja ga okružuje počinje se smanjivati, što može dovesti do gubitka i okolnih zuba. Ugradnja implantata može spriječiti ovaj proces i očuvati zdravlje zubi i desni.

Koje su moguće komplikacije ugradnje implantata?

Kao i kod bilo kojeg hirurškog postupka, ugradnja implantata može imati neke komplikacije. Neke od najčešćih komplikacija uključuju bol, oticanje i krvarenje nakon postupka. Pacijenti takođe mogu osjetiti osjetljivost ili neugodnost u području implantata tokom procesa ozdravljenja.

U rijetkim slučajevima, implantati se mogu odmaknuti ili izgubiti. Ovo se obično događa ako pacijent ne pridržava stroge higijenske mjere, ili ako se implantat ne integriše pravilno sa koštanim tkivom.

Zaključak

Ugradnja implantata je siguran i efikasan način za nadoknadu izgubljenih zuba. Ova procedura ima mnoge prednosti, uključujući trajnost, estetsku privlačnost i lakšu održivost. Međutim, prije nego što se odlučite za ugradnju implantata, obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom kako biste saznali više o postupku, kao i o mogućim rizicima i komplikacijama.