artificial-jaw-dentist-s-office (3)

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih ili oštećenih zuba. Ova grana stomatologije nudi mnoge mogućnosti za nadoknadu zuba i vraćanje osmijeha pacijentima.

Koje su vrste stomatološke protetike?

Postoje tri osnovne vrste stomatološke protetike: krunice, mostovi i proteze.

Krunice su nadomjestci koji se stavljaju preko postojećih zubi koji su oštećeni ili koji su bili podvrgnuti endodontskom liječenju. Krunice se koriste za jačanje oštećenih zubi i poboljšanje njihove funkcionalnosti, a takođe se mogu koristiti i za poboljšanje izgleda zubi.

Mostovi su nadomjestci koji se koriste za zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba. Most se sastoji od umjetnih zubi koji se pričvršćuju na postojeće zube sa obe strane praznine. Ovaj postupak omogućava vraćanje funkcionalnosti izgubljenih zubi i poboljšanje osmijeha.

Proteze su uređaji koji se koriste za zamjenu više izgubljenih zuba. Postoje dvije vrste proteza: djelomične i potpune proteze. Djelomične proteze se koriste kada pacijent ima nekoliko izgubljenih zuba, dok se potpune proteze koriste kada pacijent nema nijedan zub u gornjoj ili donjoj čeljusti. Proteze su prilagođene individualnim potrebama pacijenta i napravljene su kako bi se podudarale sa prirodnim zubima.

Kako stomatološka protetika može pomoći pacijentima?

Stomatološka protetika može pomoći pacijentima na mnogo načina. Nadoknada izgubljenih zuba pomaže u održavanju oralnog zdravlja i funkcionalnosti usta. Kada se izgubi zub, može doći do poremećaja u zagrizenju i žvakanju hrane, što može dovesti do problema sa probavom. Nadoknada izgubljenih zuba takođe pomaže u održavanju strukture vilice i oblika lica.

Osim toga, stomatološka protetika poboljšava izgled zuba i osmijeha pacijenta. Kada pacijenti izgube zube, to može dovesti do osjećaja nelagode i srama. Nadoknada izgubljenih zuba može pomoći u povratku samopouzdanja i poboljšanju kvalitete života.